Du behöver inte välja!

Om du är som jag så kommer du gilla den här idén. Nu behöver du inte välja! Nu kan du få alla de bästa bilderna i en och samma ram. Jag kallar det Porträtt 3×3. 9 bilder tillsammans i en passepartout, redo att ramas in i en 50 x 70 cm ram. Ett konstverk att vara stolt över och mycket att titta på när det hänger på din vägg. Vad tycker du?

Jennifer_9up

Lily_Molly_kollage_9up

Jag vill inte välja

När jag började fotografera så fotade jag allt möjligt. Barnen, djuren, miljöer, blommor, landskap, hus, ja allt som jag tyckte var fint. Sen, när jag kom fram till att jag ville göra något mer seriöst av det och blev mer businessminded så lärde jag mig snabbt att ”man måste nischa sig”. Ja, alltså man får lov att välja om man vill fota bröllop, vuxna, barn, djur, landskap eller vad det nu är man vill fotografera. Så säger experterna. Välj ett eller några få fack och bli expert på dem, då blir du pålitlig som fotograf. Och så kommer exemplet, ska man operera sig så vill man ju gärna att kirurgen är specialist på just det organet som ska opereras. Visst?! Så jag valde fack. Jag valde att inrikta mig på porträtt av barn och vuxna, som familjer men även enskilt.

Fast som ”hobby” fotar jag fortfarande grannens hundar, mina egna djur, miljöer och lite smått och gott. För jag tycker att det är så vansinnigt roligt och för att jag mår bra när jag får utlopp för mina kreativa idéer. Och så slog det mig en dag, vad är det som gör en bra fotograf? Jo, förutom det grundläggande såsom att förstå komposition av bilden (som naturligtivs skiljer sig beroende på vad det är man avbildar och ha kunskap om sin egen kamera så är förmågan att fånga stämningar och personligheter det viktigaste enligt mig. Spelar det då någon egentlig roll vad motivet är? Jag kan ju erkänna att jag dragit mig för att visa bilder på djuren jag fotograferat även fast de är bra porträtt, just för att ”jag inte jobbar i det facket”.

Så nu har jag skapat mig ett nytt tankesätt och vill man ändå sätta in det i ett fack så går det bra, det är ett fack som jag trivs väldigt bra i. Porträtt kort och gott. Sen om det är på barn, vuxna, bröllop eller djur kommer kvitta för mig. För jag vet att jag kan fånga stämningar och personligheter, jag vet att jag kan hjälpa brudpar att fånga de där ögonblicken under dagen, att jag kan locka fram det där busiga skrattet från barnet och hjälpa den obekväma kvinnan att se bra ut framför kameran. Jag vet också att jag kan djur och vet vad som funkar och inte när det gäller att närma sig dem med kameran. Inte för att jag har haft allt detta redan från början, utan för att jag egentligen aldrig placerat mig i ett fack utan fortsatt att testa mig fram och lära mig. Viljan att lära och förstå kommer man långt på. För jag vill inte välja, jag vill göra allt det jag är bra på. Det stämmer säkert på dig också!

Jennifer_ny

Elin_Pelle_bröllop_kollage

Lily_Molly_kollage_9up

En kväll för ny inspiration

I onsdags kväll unnade jag och sambon oss en vistelse på Gimo Herrgård nordost om Uppsala. Efter en mysig afternoon tea ute på terassen (med onödigt många kakor från kakbuffén) tog vi en promenad i den gamla bruksmiljön. Självklart gick jag med kameran framför näsan mest hela tiden och sambon väntade tålmodigt medan jag testade hur många vinklar man kan fota en trädgårdbänk från. Den här miljön inspirerade mig så himla mycket till att fota porträtt. Åh vad jag längtar efter att fotografera människor på vackra platser.

Efter middagen tog vi en till liten promenad till sjön som ligger precis bredvid herrgården och jag fick en bild på min älskling. Efter nio år tillsammans fick jag honom äntligen på bild. Han, så fin både inuti och utanpå.

Gimo_kollage

Gimo_sunset

Ola_solnedgång

Fotografen och redigeraren

Vad tycker du om redigering? Är det ok, är det inte ok, eller är det ok ibland. Som fotograf redigerar man sina bilder mer eller mindre och det är upp till var och en att avgöra sin egen nivå. Själv redigerar jag ofta väldigt enkelt. Justerar exponering, kontrast, piffar till ögonen lite och tar bort sådant i bilden som inte hör hemma där. Ett myggbett, en finne, eller något i bakgrunden som letade sig in utan att jag var uppmärksam på det.

Jag redigerar aldrig folk smalare. Jag kan lätta upp mörka ringar under ögonen men jag ändrar inte folks utseende. Däremot kan jag leka med ljus och skuggor för att få fram olika effekter, sådant som man egentligen kan göra direkt i kameran men som jag kanske av någon anledning missade.

För vad är det egentligen som gör att en fotografs bilder sticker ut från mängden? Är det motiven, kompositionen, färgerna eller något annat? Jag tror att det är bland annat redigeringen som är avgörande. Vad man gör med sin bild när den är tagen. Hur man gör den ännu mer till sin. Visst använder man sitt bildspråk redan när man tar bilden och färgerna kan man justera i kameran. Men sen, efter att bilden är tagen lägger man sin sista touch på den med hjälp av redigeringen.

Som jag sa så har jag hållit mig till en ganska enkel redigering men ju mer jag lär mig desto mer vill jag vända mig mot det artistiska. Jag vill experimentera. Jag vill att bilden ska stå ut som något mer än bara en vardagsbild. Jag vill att den ska vara mer ett konstverk än ”bara” ett fotografi. Jag vill leverera porträtt som ni vill förstora och hänga på bästa platsen i huset.

Min inspiration får jag från de bästa. Jag tittar hur de gör, jag efterliknar och experimenterar. Jag lär mig och utvecklar mitt eget bildspråk. Det här är en bild som jag redigerade idag. Direkt ur kameran är det inte mer än en söt unge (min) som sitter på huk med en klänning av tyll och spets. Redigerad tycker jag att den levererar väldigt mycket mer känsla. Det är fortfarande samma unge men här i ett konstverk. Vad tycker du?

14092013-IMG_1490_red2

Porträtt av en liten prinsessa

Jag tror att de flesta fotografer börjar sin bana genom att fota nära och kära. Så även jag. Jag har fotat mina barn så mycket att de totalt har ledsnat på sin mammas kamera och så fort jag försöker smyga mig på dem med den gör de en grimas eller springer och gömmer sig.

Jag tror också att det är så att de svåraste människorna att fotografera är just sina nära och kära vilket gör det till en utmaning att få bra bilder på dem. Nu har jag kommit på knepet. Jag MUTAR mina barn med prinsessklänningar för att få fota dem (jag vill ju så gärna ha bilder från deras uppväxt), eller så kan man använda min svärmors ordval ”belöna” om det känns bättre.

Sagt och gjort. Efter en hel del svordomar vid symaskinen fick jag tillslut ihop tyllkjolen som min yngsta dotter skulle ha på sig, ordnade ett liv till klänningen och vips så var hon en lockig prinsessa med blommor i håret.

Till saken (som gör fotograferingen ännu svårare) hör också att min dotter är full av spring i benen. Hon kan inte stå eller sitta still i många sekunder och har väldigt bestämda åsikter, precis som de flesta barn har mot sina föräldrar skulle jag tro. Men tack vare mutorna och att storasyster stod bredvid mig och blåste såpbubblor mot henne fick jag fota henne under några minuter en av årets sista sommardagar och jag är så nöjd!

Vill ni också ha härliga porträtt av era barn så hör av er till mig så ordnar vi en fotosession som passar er, både tids- och platsmässigt. Ni kan göra som jag och ”styla” modellen lite, eller bara ta på fina kläder och köra ”snygg vardag”. Självklart kör vi hela registret med enskilda porträtt, syskonbilder och familjeporträtt. Det blir en härlig blandning och passar perfekt för en ”folio box”, en vacker låda med 6, 12 eller 18 förstoringar 18 x 26 cm med passepartout.

Välkomna att höra av er för tidsbokning!

Ester_prinsessa-1_ny

Barnporträtt i naturligt ljus

Att fota i naturligt ljus är min specialitet. Utmaningen ligger i att hitta rätt plats som ger det perfekta ljuset. Inte direkt solljus, inte för mörk skugga. En jämn bakgrund förenklar saken, liksom reflektorer som studsar ljuset mot motivet.

När jag fotade Jennifer vid Ulva kvarn utanför Uppsala i somras använde vi oss av kvarnens vita vägg och en reflektor för att lätta upp ljuset. Hela tiden ville jag ha henne i skuggan för att få ett så jämnt ljus som möjligt utom då vi fotade i motljus då en del av solen ska skina in i bilden för att ge ett krispigt skimmer över bilden.

Ju äldre barnen är, desto lättare är de att regissera och påminna dem om att slappna av i ansiktet för att inte kisa med ögonen eller få spänningar runt munnen. Jennifer hade en liten egenhet genom att hon gjorde en liten grimas för att kunna slappna av i pannan. Så fort jag sa ”slappna av i ögonbrynen”, började hon med att rynka pannan, dra ihop ögonbrynen och grimasera lite med munnen innan hon slappnade av helt. Eftersom jag speglar människor väldigt bra ledde det till att jag mot slutet av fotograferingen, när jag sa ”och slappna av i ögonbrynen” så gjorde JAG samma sak som hon. Med andra ord, jag rynkade pannan, drog ihop ögonbrynen och snörpte på munnen. En helt onödig procedur men som fick oss att skratta ganska mycket!

Jennifer-9

Jennifer-4

Finns i bilderna för dina barn

Jag fotar en hel del barn. Porträtt av barn som föräldrarna kan njuta av, hänga på väggen eller ge bort till mor -och farföräldrar. Själv har jag flera porträtt av mina barn på väggarna hemma. För att JAG vill minnas DERAS uppväxt, se tillbaka på hur de såg ut, se förändringen år till år. Jag älskar det och känner en så stor glädje över att ha deras år dokumenterade just för att minnet bleknar så snabbt.

Men, hur många bilder finns det på oss föräldrar som barnen sedan kan se tillbaka på? Vi föräldrar måste finnas i fotografierna för våra barn så att de kan minnas oss på samma sätt, se tillbaka på hur vi såg ut och vad vi gjorde tillsammans.

Camilla och Vincent fotograferades i närheten av ett rågfält i somras och en av de bästa bilderna från den fotosessionen är där både Camilla och Vincent finns med. Hur lycklig ska inte Vincent vara över att få behålla den här bilden av sig själv och sin mamma. Den utstrålar lycka, glädje och kärlek. Det här är ett minne ingen kan ta i från honom.

Ett så fint minne borde vi alla föräldrar ge våra barn. Vi behöver finnas i bilderna för deras skull. För att de ska kunna minnas oss!

Vill du också föreviga dina barns uppväxt och skapa minnen för livet? Ring mig så bokar vi in er fotosession i dag!

CamillaVincent-3

Porträttfotografering vid Uppsala slott

En solig sommarkväll hade jag en porträttfotografering med Louise vid Uppsala slott. Trots stora problem med ljuset som gjorde att Louise ville kisa klarade hon uppgiften galant. Att fota porträtt i naturligt ljus ställer krav på att man väljer rätt lokation och har reflektorer som kan studsa ljuset.

Det första Louise gjorde när vi sågs var att ge MIG komplimanger! Oj oj oj, det är ju jag som fotograf som vill plocka fram det vackra i de jag möter och här kom Louise och gjorde precis samma sak fast mot mig. Sig själv däremot var hon lite hård på vilket jag inte alls förstår anledningen till.

Tänk om vi alla (kanske framför allt kvinnor) kunde se det som just VI har och som gör oss vackra och unika och sluta jämföra oss med alla andra kvinnor vi ser runtomkring oss som har helt andra förutsättningar än oss själva. Tänk om vi bara kunde se vår egen storhet och det fantastiska i att helt enkelt finnas till.

Ett av mina mål som fotograf är att kunna bidra med det. Att genom vägledning, humor och glada tillrop hjälpa kvinnor att plocka fram det där de har inom sig och som de så gärna vill släppa fram fast kanske inte riktigt vågar. Om jag genom att fota porträtt kan hjälpa en enda människa att se hur vacker hon är, då har jag gjort mitt jobb.

Fram för fler porträtt av alla vackra människor som finns där ute!

Louise_Nyblom-1

Ett roligare alternativ till skolfoto

För några år sedan fick jag ett meddelande på min telefon. Det var från skolfotografen och bifogat var en bild på min äldsta dottern. Jag tittade på bilden. Jo, det var min äldsta dotter, fast det syntes knappt. Hon hade en min så konstig att hela hennes ansikte hade förvrängts och gjort henne totalt olik sig själv. Lägg därtill en hemsk bakgrund i melerat grått, brunt och grönt. Ärligt, vem sätter upp en sån bild på väggen hemma?

Fast jag förstår ju skolfotografen också. Det är en enorm tidspress att foto förskole- och skolbarn. Man har bara två minuter på sig per barn och på den tiden ska man få dem att sitta på rätt plats, slappna av och helst se glada ut så att mamma och pappa vill köpa bilderna. Roligt? Nja, jag passar på den!

Jag är FÖR fotografier som visas upp och därför erbjuder jag ett roligare alternativ till skolfotona. En fotosession med förstoringar och högupplösta bilder på CD för 1950 kr. Läs mer om erbjudandet och villkoren på sidan ”kampanjer” i menyn ovanför.

Passa på att boka er fotosession nu! Erbjudandet gäller för fotograferingar i september och oktober.

Kampanj_hostfoto1